Bedrijfsprofiel

Geschiedenis van VABI

De oorsprong van VABI loopt terug tot in de jaren 50 van de 20ste eeuw. Het was op 30 september 1950 dat Rene van Alen en zijn vrouw Betsy van Alen – Samuels het initiatief genomen hebben om met een betonwaren bedrijf te beginnen. Na dit enkele jaren als eenmanszaak ontplooid te hebben werd besloten om de eenmanszaak om te zetten in een Naamloze Vennootschap.

NV Van Alen’s Betonindustrie, VABI, werd formeel opgericht op 3 oktober 1963, en begon toen met ca. 10 man diverse betonproducten zoals bouwstenen, rioolbuizen en opsluitbanden te vervaardigen. Middels de aanschaf van tweede hands materieel werd de productiecapaciteit stap voor stap vergroot. Steenpersmachines, buizenpersen en mengmolens deden hun intrede, waardoor zowel de kwantiteit als de kwaliteit zienderogen vooruit gingen. Na de moeilijke perioden in de jaren tachtig, waarbij de cementimporten aan banden werden gelegd, is er in de jaren negentig flinke vooruitgang geboekt. In 2000 is het laboratorium op poten gezet, waarmee de altijd al goede kwaliteit nu in eigen huis gecontroleerd kon worden. Tevens is met behulp van bijscholing de betontechnologische kennis in huis zeer toegenomen. Vanaf 2004 is met de aanschaf van een nieuwe steenpersmachine, inclusief een volledig computergestuurde weeg-, doseer- en menginstallatie, de modernisatie van de productiemachines in gang gezet. De nauwkeurigheid van het afwegen van de diverse mengsels is hiermee vele malen verhoogd, waarmee de kwaliteit van de diverse producten ook verbeterd is. In 2007 en 2015 zijn wederom nieuwe steenpersmachines geïnstalleerd, waarmee de Surinaamse markt optimaal bediend kan worden. Heden ten dage is het assortiment ruim uitgebreid naar meer dan 400 producten en zijn er ca. 300 werknemers werkzaam bij VABI. De productie vindt nu plaats met modern en computergestuurd materieel, waardoor in combinatie met de dagelijkse kwaliteitscontroles van het laboratorium, met een gerust hart gezegd kan worden: “Meer dan steen alleen!”

Over N.V. van Alen’s Beton Industrie

N.V. Van Alen’s Betonindustrie, VABI, is een industriële onderneming die er alles aan doet om invulling te geven aan het begrip kwaliteit in de ruimste zin des woords. VABI is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in het vervaardigen van betonartikelen van de hoogste kwaliteit. Bij VABI bent U terecht voor al Uw betonartikelen zoals: bouwstenen, straatstenen, rioolbuizen, trottoirtegels, V-goten, opsluitbanden, bloempotten, etc. Als ons standaard assortiment van ongeveer 400 producten niet voorziet in Uw behoefte, kunnen wij op aanvraag specialistische betonproducten fabriceren. Ons streven is om U als klant te voorzien van de betonartikelen welke U nodig heeft. Ook voorzien wij u van betonijzer, cement, grind en zand, alsmede tegels, tegellijmen en diverse andere producten voor de bouw. Samen met U gaan wij altijd zoeken naar de invulling van Uw behoefte op het gebied van bouwmaterialen. VABI is een familiebedrijf dat zich bijzonder inzet voor het welzijn van haar 300 medewerkers. Door de gezonde en prettige werksfeer zijn wij in staat U optimaal van dienst te zijn. VABI staat te allen tijde garant voor service, kwantiteit en vooral de kwaliteit van de door haar vervaardigde producten en geleverde diensten. Op grond daarvan kan met trots gezegd worden: “Meer dan steen alleen!”.

Missie, visie en doelstellingen

Missie: “Het voorzien van de Surinaamse bouwwereld van betonwaren en bouwmarterialen tegen de best mogelijke prijs – kwaliteit verhouding”

Visie: “N.V. VABI is de toonaagevende betonwaren en bouwmaterialen onderneming in Suriname”

Doelstellingen:

  1. Het vervaardigen van betonwaren, al dan niet gewapend, tegen de best mogelijke prijs – kwaliteit verhouding;
  2. Het voorzien van de Surinaamse bouwwereld van cement, zand, grind en betonijzer en staalproducten, alsmede tegels, tegellijmen en diverse andere producten voor de bouw;
  3. Het vervaardigen van ‘maatwerk’ op het gebied van pre-fab betonelementen.

“VABI, Meer dan steen alleen!”