Geschiedenis van VABI

De oorsprong van VABI loopt terug tot in de jaren 50 van de 20ste eeuw. Het was op 30 september 1950 dat Rene van Alen en zijn vrouw Betsy van Alen – Samuels het initiatief genomen hebben om met een betonwaren bedrijf te beginnen. Na dit enkele jaren als eenmanszaak ontplooid te hebben werd besloten om de eenmanszaak om te zetten in een Naamloze Vennootschap.

NV Van Alen’s Betonindustrie, VABI, werd formeel opgericht op 3 oktober 1963, en begon toen met ca. 10 man diverse betonproducten zoals bouwstenen, rioolbuizen en opsluitbanden te vervaardigen. Middels de aanschaf van tweede hands materieel werd de productiecapaciteit stap voor stap vergroot. Steenpersmachines, buizenpersen en mengmolens deden hun intrede, waardoor zowel de kwantiteit als de kwaliteit zienderogen vooruit gingen. Na de moeilijke perioden in de jaren tachtig, waarbij de cementimporten aan banden werden gelegd, is er in de jaren negentig flinke vooruitgang geboekt. In 2000 is het laboratorium op poten gezet, waarmee de altijd al goede kwaliteit nu in eigen huis gecontroleerd kon worden. Tevens is met behulp van bijscholing de betontechnologische kennis in huis zeer toegenomen. Vanaf 2004 is met de aanschaf van een nieuwe steenpersmachine, inclusief een volledig computergestuurde weeg-, doseer- en menginstallatie, de modernisatie van de productiemachines in gang gezet. De nauwkeurigheid van het afwegen van de diverse mengsels is hiermee vele malen verhoogd, waarmee de kwaliteit van de diverse producten ook verbeterd is. In 2007 en 2015 zijn wederom nieuwe steenpersmachines geïnstalleerd, waarmee de Surinaamse markt optimaal bediend kan worden.

Heden ten dage is het assortiment ruim uitgebreid naar meer dan 400 producten en zijn er ca. 300 werknemers werkzaam bij VABI. De productie vindt nu plaats met modern en computergestuurd materieel, waardoor in combinatie met de dagelijkse kwaliteitscontroles van het laboratorium, met een gerust hart gezegd kan worden: “Meer dan steen alleen!”